Bezoek aan expositie ‘Nederland op de tekentafel’

In de ontwerpen die we nu voor Nederland maken, zullen mensen over 100 jaar nog leven. We hebben de expositie ‘Nederland op de tekentafel’ bij Het Nieuwe Instituut bezocht. Deze expositie is door het museum en het College van Rijksadviseurs opgesteld. In de tentoonstelling zie je nieuwe ontwerpvoorstellen maar ook voorbeelden uit de collectie. We bezochten de expositie omdat onze trainees in hun dagelijks werkzaamheden te maken hebben met afwegingen en keuzes die te maken hebben met water, bodem en klimaat (veelal in het landelijk gebied). We bezochten de tentoonstelling om uit te zoomen en onze werkzaamheden weer in een groter perspectief te plaatsen.

Een Blik op de toekomst

Het was fascinerend om te zien hoe ontwerpen die 100 jaar geleden voor Nederland werden gemaakt, nu zo relevant zijn. We leven er nu daadwerkelijk in. Ook ontwerpen die toen heel raar en gek leken, zijn uiteindelijk werkelijkheid geworden. Dit toont aan hoe visionair denken kan leiden tot praktische realisaties.

Inspiratie voor de toekomst

De expositie heeft ons geïnspireerd. Voor een Nederland dat onze toekomst dient, is het misschien wel noodzakelijk om out of the box te denken. Als we positief blijven, zijn onze gekke duurzame ideeën van nu over 100 jaar misschien wel werkelijkheid. Zoals een van de trainees zei: “Het was bijzonder om te zien hoe visionair denken ons dagelijks leven beïnvloedt. Dit motiveert ons om groots en creatief te denken.”